ΒΙΒΛΙΑ | Το όνειρο του Νικία και της Μελίτης

Το Όνειρο του Νικία και της Μελίτης βασίστηκε στα Πύθια ή αλλιώς στους μουσικούς αγώνες που άρχισαν να διεξάγονται στους Δελφούς τον 6οαιώνα π.Χ. και επαναλαμβάνονταν κάθε τετραετία, χωρίς ποτέ να συμπίπτουν με τη χρονιά τέλεσης των Ολυμπιακών Αγώνων.

 Ο Νικίας και η Μελίτη είναι δύο μουσικοί, οι οποίοι συναντιούνται στον ιερό χώρο των Δελφών, με αφορμή τη διεξαγωγή των αγώνων. Ο Νικίας αντιπροσωπεύει το Διονυσιακό πνεύμα στη μουσική, επιδιώκοντας τη νίκη σε παρόμοιους διαγωνισμούς, ενώ η Μελίτη το Απολλώνειο, ζητώντας μέσα από τις συνθέσεις της να εκφράσει το λυρισμό και το συναίσθημα (μέλος). Η αντιπαράθεσή τους ενώπιον κριτών και θεατών παρουσιάζει τα δυο διαφορετικά είδη μέσα από το διχασμό των ίδιων των πρωταγωνιστών της ιστορίας, τους οποίους όμως και θα κατορθώσουν τελικά να συνενώσουν οι δυο θεοί-κυρίαρχοι των Δελφών: ο Απόλλωνας και ο Διόνυσος.

Μέσα από αφήγηση, πρωτότυπη μουσική και τραγούδια με αρχαία ανακατασκευασμένη λύρα, το κοινό προσλαμβάνει γνώση για μία από τις τέσσερις μεγαλύτερες γιορτές της αρχαίας Ελλάδας, ενώ ταυτόχρονα διδάσκεται τις διαφορετικές εκφάνσεις της παγκόσμιας γλώσσας της μουσικής, η οποία από τα βάθη των αιώνων συνδέεται άρρηκτα με την πολιτιστική κληρονομιά της χώρας.

Μπορείτε να αγοράσετε το βιβλίο στον παρακάτω σύνδεσμο: 

http://www.vivliopoleiopataki.gr/11550-to-oneiro-tou-nikia-kai-tis-melitis-archaiologika-paramuthia.html