ΒΙΒΛΙΑ | Η προφητεία του Γρύπα

Την άνοιξη του 1200 π.Χ. μια μεγάλη γιορτή στο παλάτι του Νέστορα στην Πύλο μεταμορφώνεται στον αφηγητή της ιστορίας ενός γενναίου πολεμιστή και μιας ιέρειας.

Έμπνευση για τη συγκεκριμένη αρχαιολογική ιστορία αποτέλεσαν δυο τμήματα τοιχογραφίας που εντοπίστηκαν το 1939 στο ανάκτορο του Νέστορα και τα οποία, πιθανότατα, αναπαριστούν μια γυναίκα-τοξότρια, ανώτερης κοινωνικής τάξης, καθώς και η ανακάλυψη, το 2015, του τάφου ενός πολεμιστή με σπουδαία ευρήματα στον Άνω Εγκλιανό, από τους καθηγητές Jack Davis και Sharon Stocker της Αμερικανικής Σχολής Κλασικών Σπουδών, που χρονολογείται περίπου στο 1500 π.Χ.

Η προφητεία του γρύπα, η οποία δημιουργήθηκε σε συνεργασία με το Σωματείο ΔΙΑΖΩΜΑ και το Ίδρυμα Καπεταν Βασίλη και Κάρμεν Κωνσταντακόπουλου, καθώς και με την καθοδήγηση των καθηγητών Jack Davis και Sharon Stocker, έχει απώτερο σκοπό να μεταφέρει, μέσα από τα ευρήματα και τις μαρτυρίες της Γραμμικής Γραφής Β’, αληθινή γνώση, αναβιώνοντας ταυτόχρονα δυο χρονικές περιόδους που σφράγισαν την περιοχή και την κυριαρχία στο λόφο του Άνω Εγκλιανού στην Πύλο.